top of page
Sök

Hur slutar man bråka i ett förhållande?Konflikter suger musten ur våra relationer men det finns sätt att stoppa dem.

Vår erfarenhet är att många av de konflikter som uppstår ofta i grund och botten handlar om vår ankytningsproblematik. Vi känner oss helt enkelt otrygga eller har inte lärt oss hur man kommunicerar på ett sätt som stärker relationen. Dessa problematiker spelar vi ut och hamnar i återkommande konflikter.


Här är tre tips som du kan använda om ni kan hantera era konflikter.


  1. Gör en lista på det ni återkommande bråkar om. De flesta par har återkommande bråk om pengar, sex, fördelning av hushållsarbete och barnen. Titta på sedan på den listan ihop och se hur ni en gång för alla skall kunna komma överens. Bråkar ni tillexempel ofta om städningen, sätt er ner och prata igenom hur ni vill ha det. I många fall behöver man skriva ner det man kommit överens om. Följ sedan den överenskommelsen. Behöver ni hjälp med era överenskommelser kan ni boka tid hos oss. Vi har hjälpt många par.

  2. Ta en time out. När vårt nervsystem blir aktiverat blir ingen av oss lösningsfokuserade utan vi går in i vårt hotsystem vilket alltid förvärrar situationen. Inför därför att ni tar en time out när ni känner att ni vill börja bråka. En time out är alltid 20 minuter (det tar så lång tid för nervsystemet att lugna ner sig). Den som tar en time out ställer sitt alarm på 20 min. Avlägsnar sig från platsen och återkopplar till sin partner när tiden är slut.

  3. Lär er om era anknytningsmönster och om ni individuellt bidrar till att hålla konflikten levande. Tex har de med ambivalent anknytning en tendens att bli kritiska och de med undvikande anknytning har en tendens att gå till attack. Gör tvärt om nästa gång och se vad som händer.

  4. Skriv ett konfliktkontrakt. Tillsammans med oss kan ni få hjälp att skriva ett konfliktkontrakt för att sätta ramarna för hur ni vill lösa konflikter i er relation. Boka en tid med oss för att påbörja den processen.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page