Sök

Hur hanterar man en undvikande partner?

En person med en undvikande anknytning flyr på minsta tecken av krav eller kritik. Påtalar du att de är distanserade så kommer de inte att förstå problemet utan att vända det till dig och att du är den som har problem.

Det vi som är i en relation med en undvikande person behöver veta är att vår partner är rädd, deras undvikande beteende är ett resultat av en djupt rotad (ofta helt omedveten) rädsla från barndomen. De vägrar att släppa ner garden och riskera att bli svikna eller övergivna.


Deras hårda yttre maskerar ett skört inre.


De har inte bliv känslomässigt mötta på de sätt som de behövt och har därför börjat skydda sig mot mer smärta och fler besvikelser. De har därför i åratal byggt på sin rustning för att skydda sig mot omvärlden.


Utan att minnas så har de någon gång lovat sig själva att aldrig mer lita på någon igen. De sätter inte upp barriärer mellan er för att de inte bryr sig, tvärt om. Närhet och intimitet väcker så starka obehagskänslor att de inte kan annat än gömma sig i sin rustning.


De förstör sina egna chanser till den närhet och kärlek de inners inne längtar efter för de har inga erfarenheter av trygg och pålitlig kärlek. Därför saboterar de ofta det när det ges till dem som ett sätt att bevisa för sig själva att det inte kan vara på riktigt och att de då inte har gått miste om så mycket i sitt liv.


Som partners till en person med Undvikande anknytning så behöver vi undvika att bli kritiska eller att ställa krav på att en undvikande skall öppna sig eller komma närmre. Det skrämmer i väg dem och gör att de skyddar sig ännu mer.


Vi behöver våga adressera rädslan som djupt där under ytan och vi behöver ge närhet på ett sätt så att det känns tryggt för vår partner.


Vi behöver också komma ihåg att vi är i en relation med en person som tycker sårbarhet och närhet är skrämmande och som ofta inte är medveten om detta. De tror att de bara tycker det är skönt att vara själv och att de tär du som har för stora behov och är för klängig.


Vi behöver också våga titta på oss själva och fråga oss själva, hur vi är lika bortom våra olikheter?


Det är lätt att tro att det bara är den undvikande som undviker närhet och intimitet och att vår längtan efter det är okomplicerat men så är det sällan.


Vi behöver våga reflektera över varför vi valt en partner som är undvikande. Kan det vara så att vi också har problem med närhet, vågar vi ställa oss själva de frågan, hur enkelt är det med närhet för mig?


Kan det vara så att vi är lika rädda som vår undvikande partner?


Det är ofta så att vi med en undvikande partner har valt bort personer med trygg anknytning som är öppna för intimitet och inte har några problem med närhet. Vi har valt bort det varma för att vara med någon som är mer distanserad.


Är det verkligen en slump?


Är det inte också lite trygg för oss att hela tiden vilja ha mer närhet och intimitet men inte behöver ta riskerna med att faktiskt vara det?


Rädslan för intimitet finns oftast hos båda i en relation. Vi behöver bli medvetna om detta och lära oss om vår rädsla och de olika mönster vi använder för att skydda oss. Först då kan vi i relationen hjälpa varandra att våga luta oss in i riskerna med att älska någon och komma någon riktig nära.


Det här är början till sann och djup kärlek och intimitet.


Vi alla kan ta oss från en otrygg anknytning till en trygg. Vill du ha stöd på din resa kan du bli medlem i Training for Love community. Där är vi många som gör resan tillsammans. Välkommen!


Bea & Theodor