top of page
Sök

Hur hanterar man en undvikande partner?

En person med en undvikande anknytning flyr på minsta tecken av krav eller kritik. Påtalar du att de är distanserade är chansen stor att de inte förstår problemet utan vänder det mot dig och att du är den som har problem.





Det vi som är i en relation med en undvikande person behöver veta är att vår partner är rädd, deras undvikande beteende är ett resultat av en djupt rotad (ofta helt omedveten) rädsla från barndomen. De vägrar att släppa ner garden och riskera att bli svikna eller övergivna.


Deras hårda yttre maskerar ett skört inre.


De har inte blivit känslomässigt mötta på de sätt som de behövt och har därför börjat skydda sig mot mer smärta och fler besvikelser. De har därför i åratal byggt på sin rustning för att skydda sig mot omvärlden.


Utan att minnas så har de någon gång lovat sig själva att aldrig mer lita på någon igen. De sätter inte upp barriärer mellan er för att de inte bryr sig, tvärt om. Närhet och intimitet väcker så starka obehagskänslor att de inte kan annat än gömma sig i sin rustning.


Vill du ha hjälp att lära dig i en relation med otrygg anknytning? Läs mer om vår utbildning Kärleksresan.



De förstör sina egna chanser till den närhet och kärlek de innerst inne längtar efter för de har inga erfarenheter av trygg och pålitlig kärlek. Därför saboterar de ofta det när det ges till dem som ett sätt att bevisa för sig själva att det inte kan vara på riktigt och att de då inte har gått miste om så mycket i sitt liv.


Som partners till en person med Undvikande anknytning så behöver vi undvika att bli kritiska eller att ställa krav på att en undvikande ska öppna sig eller komma närmre. Det skrämmer i väg dem och gör att de skyddar sig ännu mer.


Vi behöver våga adressera rädslan djupt där under ytan och vi behöver ge närhet på ett sådant sätt att det känns tryggt för vår partner.


Vi behöver också komma ihåg att vi är i en relation med en person som tycker att sårbarhet och närhet är skrämmande och som ofta inte är medveten om detta. De tror att de bara tycker det är skönt att vara för sig själv och att det är du som har för stora behov och är för klängig.


Vi behöver också våga titta på oss själva och fråga oss själva, hur vi är lika bortom våra olikheter?


Det är lätt att tro att det bara är den undvikande som undviker närhet och intimitet och att vår längtan efter det är okomplicerad, men så är det sällan.


Vi behöver våga reflektera över varför vi valt en partner som är undvikande. Kan det vara så att vi också har problem med närhet? Vågar vi ställa oss själva frågan, hur enkelt är det med närhet för mig?


Kan det vara så att vi är lika rädda som vår undvikande partner?


Det är ofta så att vi med en undvikande partner har valt bort personer med trygg anknytning som är öppna för intimitet och inte har några problem med närhet. Vi har valt bort det varma för att vara med någon som är mer distanserad.


Är detta verkligen en slump?


Är det inte också lite tryggt för oss att hela tiden vilja ha mer närhet och intimitet men inte behöver ta riskerna med att faktiskt vara det?


Rädslan för intimitet finns oftast hos båda i en relation. Vi behöver bli medvetna om detta och lära oss om vår rädsla och de olika mönster vi använder för att skydda oss. Först då kan vi i relationen hjälpa varandra att våga luta oss in i riskerna med att älska någon och komma någon riktig nära.


Det här är början till sann och djup kärlek och intimitet.


Vi vill jättegärna hjälpa dig också.

För dig som faktiskt vill uppleva kärlek har vi utvecklat två träningsprogram, Par och Solo. Här är ett smakprov på innehållet:

  • Medvetenhet och klarsynthet, så att du kan se igenom och bryta de mönster som inte främjar ditt kärleksliv.

  • Kunskap om hur du kan förstå dig själv, dina reaktioner, tankar, behov, känslor och beteenden så att du enklare kan kommunicera detta till din partner.

  • Verktyg för att stärka kittet mellan er och fördjupa dina relationer.

  • Lösningar och sätt för att minska drama och konflikter.

  • Metoder för att ta hand om dig själv och kärleken.

  • Recept på hur du tillför näring och skapar en uppåtgående spiral av kärlek i din relation.


Varför inte anmäla dig nu när du har det i tankarna?


Du får direkt tillgång till våra online-träningsprogram Par och Solo. Dessutom får du coaching (i våra livepass) av oss varje vecka.





Bea & Theodor



Comments


bottom of page