top of page
Sök

5 principer för bättre kommunikation


Det är med kommunikation är ofta en infekterad sak i kärleksrelationer. Så var det i alla fall för oss 😣 Vi hade inte med oss en hälsosam kommunikation in i relationen. Vi hade inte lärt oss det i vår barndom och inte senare i livet. Så fort vår kommunikation inte fungerade skylde vi på varandra. I en av våra favoritböcker, Attached av Amir Levin och Rachel Heller tar de upp 5 principer för effektiv kommunikation för oss med otrygg anknytning. De här är guld att lära sig utan och innan och har verkligen förändrat vår relation. Plötsligt kan vi kommunicera 😃 De fem principerna är: ❤️ Visa sårbarhet ❤️ Fokusera på att uttrycka behov ❤️ Var specifik ❤️ Undvik att skuldbelägga ❤️ Kom ihåg att ni båda har rätt att ha behov


1. Visa sårbarhet Att vara ärliga och öppna med vad vi känner och tänker.

2. Fokusera på att uttrycka behov När vi uttrycker behov är det till hjälp att använda oss av ord som, jag behöver, jag känner, jag vill…istället för att prata om vad vår partner gör för fel. 3. Var specifik Vi behöver vara så specifika vi bara kan när vi kommunicerar. Vi med en otrygg anknytning har en tendens att komma med antydningar, bli otydliga och att linda in det vi vill säga så att det blir otydligt för vår partner.

Vad handlar det du vill säga egentligen om. Hur kan du säga det mer tydligt? Det är också viktigt att hålla sig till ett ämne i taget och att vänta in och se att vår partner hänger med.

4. Undvik att skuldbelägga Hälsosam och effektiv kommunikation handlar om att hitta ett sätt att mötas och förstå varandra. Aldrig om att berätta om vår partners tillkortakommanden eller att komma med anklagande. Skuldbeläggande leder bara till att vi går in i försvar och det leder som ni vet ofta till konflikter. Istället för att säga: ”Måste du alltid vara så sen. Nu har jag fått stå här och vänta i 20 minuter. Du är helt hopplös.” Försök istället att objektivt sätta ord på det som hänt: ”Vi bestämde att vi skulle ses kl 13.00, när du kommer 13.20 så känner jag mig irriterad eftersom jag vill känna att du respekterar mig och min tid. Min önskan är att du kommer i tid när vi skall ses eller att du hör av dig om du blir sen så att jag kan bestämma hur jag då vill göra med min tid.” Se till att ni känner er lugna innan ni försöker kommunicera om något som gjort er upprörda.

5. Kom ihåg att ni har rätt att ha behov Personer med olika ankytningsstilar kan ha svårt att se varandras behov som legitima, men de är väsentliga för er lycka och att uttrycka dem autentiskt är avgörande för en effektiv kommunikation och en hälsosam relation. Det här kan kännas lätt och självklart när vi ser det men för är något vi alla behöver träna på. Ett tips är att verkligen lära dig alla fem. Det kommer att göra alla dina relationer såååå mycket bättre. ❓Vilken av de fem kan du bli bättre på?


Vi vill jättegärna hjälpa dig med att lära dig det här.


För dig som faktiskt vill lära dig det här har vi utvecklat två träningsprogram, Par och Solo. Här får du inte bara lära dig att kommunicera bättre utan du får en hel hög av andra verktyg. Här ett smakprov på innehållet:


  • Medvetenhet och klarsynthet, så att du kan se igenom och bryta de mönster som inte främjar ditt kärleksliv.

  • Kunskap om hur du kan förstå dig själv, dina reaktioner, tankar, behov, känslor och beteenden så att du enklare kan kommunicera detta till din partner.

  • Verktyg för att stärka kittet mellan er och fördjupa dina relationer.

  • Lösningar och sätt för att minska drama och konflikter.

  • Metoder för att ta hand om dig själv och kärleken.

  • Recept på hur du tillför näring och skapar en uppåtgående spiral av kärlek i din relation.


☀️ Varför inte anmäla dig nu när du har det i tankarna, och möta våren med mer kärlek?
Du får direkt tillgång till våra online-träningsprogram Par och Solo. Dessutom får du coaching (i våra livepass) av oss varje vecka.

Comments


bottom of page