top of page
Sök

Stärk relationen med cirkelträning

Ett träningsprogram, från Expressens intervju med oss, för alla er som vill stärka kärleken.
1. Skapa en vinnande laganda

Allt börjar med insikten om att ni ingår i samma lag, och därmed strävar mot samma mål. Det handlar alltså inte om att en ska vinna diskussioner eller konflikter – för det förlorar laget på. Vill du inte dra ditt strå till stacken, varför ska du ens vara med i laget? Genom att alltid ha lagets bästa i åtanke, blir relationen en grogrund för glädje, kärlek och välmående i stället för en fajt.

2. Börja med små steg

Ett vanligt fel när man börjar träna är att man kör hårt, bara för att tappa ork och lust och återgå till relations-soffpotatis-stuket. Undvik den vurpan genom att börja med små steg. Det kan vara något så litet som att medvetet tillföra en dos av oxytocin i relationen varje dag, det är vårt kärlekshormon som frigörs bland annat genom ögonkontakt och beröring. Så lägg bort mobilen en stund och kramas.


3. Inspireras

Läs böcker, lyssna på poddar, kolla på TEDx-program om relationer och fråga vänner som tycks ha en bra relation om råd. Vi har ett mentorpar i Los Angeles, som vi möter digitalt varje vecka och diskuterar relationsfrågor med. Fånga upp tips ni gillar, testa att använda dem, fortsätt med det som fungerar (ge det lite tid först), släpp det ni inte gillar och hitta nya tips.


4. Öva på närhet

Gör denna övning dagligen. Sätt er mitt emot varandra. En person i taget pratar, den andra lyssnar. Sedan berättar ni:

  • Det bästa som hänt mig i dag är …

  • Det jobbigaste som hänt mig i dag är...

  • Så här mår jag just nu …

  • Det här uppskattar jag med dig …

  • Det här behöver jag av dig …


5. Styr upp energitjuvarna

Många par fastnar i tjafs om småsaker. Ja, det kan till och med bli en relations fall. Även vi insåg att hushållsarbete var en källa till mycket irritation. Därför skrev vi var sin lista på alla praktiska göromål vi kunde komma på. Det var alltifrån matplanering till att diska, damma lister, städa bilen och vattna blommor. Därefter delade vi upp sysslorna, och frågade varandra om det var en okej uppdelning. Att båda skriver under på uppdelningen är viktigt, för då är den förankrad i er båda och ingen kan komma och klaga på orättvisa. Däremot förändras tillvaron och livet, så utvärdera uppdelningen nu och då.


6. Ge kärlek

Var rädda om varandra och se till att ge varandra kärlek varje dag. I sin upptagenhet i att se sin partners brister, är det lätt att glömma sin egen del av ansvaret. Träna på att ta den. Fråga dig själv regelbundet ”Har jag tillfört relationen kärlek i dag?”


7. Se upp för koftor och svärd

I alla samtal och diskussioner bör du se upp för offerkoftan, alltså att gå in i rollen att tycka synd om dig själv. Akta dig också för att dra ditt svärd när du känner dig hotad. Båda sakerna är maktstrategier för att slippa ta ansvar. Men det är aldrig en persons ansvar att lösa ett parproblem.

Bli medlem i vårt kärleks-gym, om du vill träna på kärlek med oss! Läs mer här

Lycka till! Bea & Theo

Comments


bottom of page