top of page
Sök

Kärleksfulla gränser

Välkommen in min älskling. Välkommen in till min värld och min livsupplevelse. Jag vill dela mig med dig!


Woman on a hammock

Är det inte underbart att få ta del av en annan människas innersta? Det är i mötet mellan två själar som livet känns så där skört, vibrerande och magiskt. Att bjuda in en annan människa hela vägen känns ofta stort och kanske rent av läskigt. Vi behöver känna oss trygga för att dörren till vårt innersta plats skall öppnas. Platsen där vi möter varandra på djupet, avskalat, sant och verkligt.


Det är på den platsen får vi uppleva kärlekens alkemi, förunderlig, hissnande vacker och så helande. Det vi alla så innerligt längtar efter. Det är den kärleken vi söker.


För att dörren skall öppnas så behöver vi trygghet, vi behöver veta att den andra personen vill oss väl och vi behöver känna våra egna gränser. För gränser stöter inte bort andra, de bjuder in. De visar andra människor var dörren till vår själ är. De som hedrar våra gränser är välkomna in.


Att sätta gränser är att vara kärleksfulla mot oss själva och när vi är kärleksfulla mot oss själva så kan vi på riktigt vara kärleksfulla mot andra. Det kan ta tid att lära sig sätta gränser på det sätt vi vill. Kanske har du, under hela dig liv låtit andra definiera dina gränser. Ge dig själv tålamod, att lära sig sätta gränser är som att bygga upp en muskel. Det tar tid och man kan få lite träningsvärk på vägen.


Gränser hjälper oss att leva i intimitet


När vi är i en relation så behöver vår egen fysiska och psykiska sfär vara tydlig. Vi använder gränser för att tydliggöra för oss själva och för vår partner vad vi vill, vad vi orkar, vad vi hinner och vad som är okej. Det hjälper oss också att se vad som är vårt ansvar och vad som är vår partners. Det gör oss till tydliga individer, och det är en viktig förutsättning för djup intimitet och en hälsosamt relation.


Det är gränser och vår tydlighet som gör att vi kan ha ett fungerande samspel med vår partner och andra människor. När vi sätter en gräns tydliggör vi hur vi vill bli behandlade och människor runt omkring oss slipper gissa.


Genom att sätta ord på hur vi vill ha det så lär vi oss att ta hand om oss själva, våra känslor, vårt välmående och våra behov. Vi blir tydliga personer. Vi gillar det författaren Pia Mellody skriver i sin bok, The intimacy factor.


“ Gränser är som filter som bara tillåter det som är lämpligt för vår psykologiska hälsa, och för att bevara sanningen om vem vi på djupet är, att komma in och ut.”

För oss handlar det om att vi genom vår gränssättning tar ansvar för att vi har rätt

förutsättningar för vårt inre rum rum att få finnas och att få blomstra. När vi gör det så kan vi själva och andra få komma i kontakt med den vi verkligen är och vi vårar leva större och modigare ute i världen.


Comments


bottom of page