top of page
Sök

Hur får jag min partner att ändra sig?Har du någonsin känt att allt i din relation bara är din partners fel? Att du är den som gör allt rätt medan din partner bara gör allt fel? Jag har varit där, och det är en farlig plats att vara på.


För det första, låt oss vara ärliga här. Vi är alla människor, och det betyder att vi alla har våra brister och misstag. Att skylla alla problemen i relationen på en person är lika effektivt som att försöka bota en huvudvärk genom att klappa på golvet.


Men här är det verkliga problemet med att skylla allt på din partner: det gör dig till en offer. Det betyder att du tar bort allt ansvar för din egen roll i relationen, och det är en farlig plats att vara på.


När du ser dig själv som en offer, tar du också bort din egen förmåga att göra något åt situationen. Istället för att fokusera på vad du kan göra för att förbättra relationen, blir du fast i en loop av att skylla och klaga.


Så vad kan du göra istället? För det första, sluta se dig själv som en offer. För det andra, ta ansvar för din egen roll i relationen. Fråga dig själv vad du kan göra för att förbättra situationen. Kan du vara mer lyhörd för din partners behov? Kan du kanske vara mer tålmodig när han eller hon har en dålig dag? Kan du lägga lite extra tid på att visa uppskattning och kärlek?


Genom att ta ansvar för din egen del i relationen och arbeta aktivt för att förbättra den, skapar du en grund för en starkare och mer hälsosam relation.

Här är några ytterligare tips för att undvika att hamna i offer-rollen och skylla allt på din partner:

  1. Fokusera på det positiva: Istället för att enbart se din partners brister och misstag, försök att fokusera på de goda egenskaperna och de saker ni uppskattar hos varandra. Det hjälper till att skapa en mer balanserad syn på din partner och relationen.

  2. Öva på att ge konstruktiv kritik: Om det är något som verkligen stör dig hos din partner, försök att uttrycka det på ett konstruktivt sätt, utan att anklaga. Till exempel, istället för att säga "Du lyssnar aldrig på mig!", kan du prova "Jag känner mig ibland osedd när vi pratar. Kan vi arbeta på att vara mer närvarande i våra samtal?"

  3. Sätt gränser: Det är viktigt att ha gränser i en relation och att respektera varandras behov och önskemål. Om du känner att din partner ständigt korsar gränserna, prata om det och kom överens om hur ni kan respektera varandras gränser bättre.

  4. Sök professionell hjälp: Om problemen i er relation är djupgående och ni har svårt att lösa dem på egen hand, kan det vara en god idé att söka professionell hjälp, till exempel genom ett samtal med oss.

Kom ihåg, ingen relation är perfekt och vi alla gör misstag. Det viktiga är att vi lär oss av dem och arbetar tillsammans för att bygga en starkare, mer kärleksfull relation. Så nästa gång du känner dig frestad att skylla allt på din partner, stanna upp och fundera över vad du själv kan göra för att förbättra situationen.

Comments


bottom of page