fbpx
Contact

Bea:

bea@trainingforlove.com

070-642 54 10

 

Theodor:

theodor@trainingforlove.com

070-29 59 945

Emotionell intelligens – Vecka 7

När vi inte har förmågan att sätta ord på det vi känner är det lätt att känna oss frustrerade. Vi vill bli sedda i våra känslor, vi vill att andra skall förstå. Om vi saknar orden eller tror att vi inte har rättighet att uttrycka dem så är det svårt att göra oss förstådda. Vi projicerar då ofta våra känslor på vår omgivning. Det känns helt sant att det är deras fel att vi känner som vi känner.

När vi inte har tränat vårt känslomässiga ordförråd kan det vara lätt att fastna i de vanliga känslouttrycken som arg, ledsen, glad. Ett bra sätt att träna intimitet och sårbarhet är att utöka ditt ordförråd, din palett av uttryck.

Föreställ dig att du står inför ett magnifikt landskap. Du har fått i uppgift att fånga detta landskap på en tavla. Om du bara har 3 färger på din palett så kan det kännas svårt. Kanske skulle du känna att du inte kan göra den vackra vyn rättvisa. Men om du får en palett med 40 olika kulörer så kanske uppgiften känns lättare och mer inspirerande. Att träna på att utvidga vårt känslomässiga ordförråd ger oss en pallet med fler färger så att vi kan göra vår inre värld rättvisa. Ofta börjar vi också förstå oss själva bättre samtidigt som bjuder in andra djupare in i vårt liv.

UPPGIFT – Träna din emotionella intelligens. Ett sätt att eliminera drama.

Vi har ofta lärt oss att våra känslor inte får finnas. – Gråt inte, var inte så arg, ta en kaka, här titta på TV, du behöver inte vara orolig… Acceptans – observera utan att försöka ändra.

Det är när vi inte accepterar vad som händer i och omkring oss som det är lätt att ta till saker utifrån för att få bort eller ändra vår känsla. Vi distraherar oss så att vi slipper känna hur vi mår. Men vi behöver inte fixa våra känslor. Känslor är som en våg, de kommer, de sköljer över oss och de ebbar sedan ut. Känslor är naturliga och dom behöver få en naturlig plats i våra liv. En bra början är att själv lära sig identifiera och sätta ord på sina känslor. Känslor måste först få finnas i dig, dvs att du kan hålla space för och tillåta dina egna känslor. Om inte du kan hålla dig själv i dina känslor kan du då förvänta dig att andra skall kunna det?

Här kommer en övning i emotionell intelligens, att identifiera och acceptera sina känslor. Sätt telefonen på ett återkommande alarm en given tid. Alarmet skall ringa varje dag under en vecka.

 

Instruktioner när alarmet ringer:

  • Stanna upp och pausa, var du än befinner dig.
  • Titta in i dig själv.
  • Vad känner du just nu? Sätt ett ord på känslan, ex orolig, rastlös, stressad, glad. Ta hjälp av listan med ord som du hittar här nedanför.
  • Hur känns den känslan i kroppen (fysisk sensation) och var sitter den? Ex, det drar ihop sig i bröstet. Det bubblar i huvudet…
  • Hur stark är känslan Ex jag känner mig lite stressad eller, jag är jättestressad.

 

Övningen tar inte mer än ett par minuter varje dag.

Känslohjulet – Jag känner mig…
Nedladdningsbar PDF
ALLA ÖVNINGAR I MODUL 2