fbpx
Contact

Bea:

bea@trainingforlove.com

070-642 54 10

 

Theodor:

theodor@trainingforlove.com

070-29 59 945

tips för mer frihet

7 tips för mer frihet

Längtar du efter mer frihet i ditt liv. Upplevelsen av att vi inte har frihet bottnar sig ofta i medberoende, att vi anpassar oss till andra människor och inte vågar vara oss själva.

Här följer 7 enkla tips som kan ge dig mer frihet. Det hjälper dock inte bara att läsa dem. Du behöver också göra det. Skapa en förändring. Du sitter på nyckeln till din egen frihet. Ge aldrig bort den nyckeln till någon annan.

1: Definiera din egen frihet
Ett bra första steg är att definiera din egen frihet. Det kan ingen annan göra åt dig. Vad behöver du för att känna dig fri? Vilka är de avgörande variablerna för frihet i ditt liv? Är det att du skall kunna resa vart du vill i världen? Att du skall kunna skriva en bok, eller gå upp på scen och köra Stand Up? Att du skall kunna våga säga det du vill? Eller att du skall våga sluta på jobbet? Vad du än ser som frihet skriv ner det så det blir tydligt för dig vad du vill ha.

2: Lär dig sätta gränser
Något som ger oss människor en känsla av mer frihet är att sätta sunda gränser. Innanför våra gränser blir vi fria att vara oss själva. Utan gränser behöver vi bygga murar som skydd och det stänger in oss i vårt eget fängelse. När vi inte klarar av att sätta gränser så försöker vi ofta få andra människor att ändra sig, vilket vi som försökt, vet är omöjligt. Utan gränser lägger vi över ansvaret på andra och då fastnar vi lätt i en offerroll. Vi vet alla att offerrollen sitter fast i sin offerkofta. Och då är man inte fri.

3: Strunta i vad andra tycker
Vi människor är specialister på att tycka och tänka om andra människors liv. Vi beter oss som om vi vore specialister på alla livets frågor. Även om vi själva inte får ihop vårt eget liv. Hur många gånger om dagen får du höra andra personers åsikter om saker som tillhör ditt liv? Lämna tillbaka åsikterna där dom hör hemma. Vi kommer alltid att be om råd från de människor som inspirerar oss och har du inte bett om en åsikt eller ett råd så är det med största sannolikhet så att du inte vill ha det från den personen. Säg tack, men nej tack. Låt mig själv få leva mitt liv.

4: Utmana din rädsla
Vad är du rädd för och varför? För vissa ger bara tanken på att prata inför andra människor dem tunghäfta. Andra är livrädda att bjuda någon på dejt. Vissa personer är rädda för vatten och andra för att vara sig själva. Vi rör oss ofta i vår egen trygghetszon. För vissa blir den som en för liten kostym. Det kan också bli värre med åldern. Det är som om vi bor i ett för litet hus.
Men vi kan när som helst bygga ut huset. Att utmana vår rädsla med små steg gör livsytan större. På vilka plan kan du steg för steg utmana din rädsla?

5: Öppna dörren till din inre
Att träna på intimitet kan vara en av de saker som givit oss mest frihet. Att våga bjuda in en annan människa till sitt inre så djupt det bara går. I brist på gränser så bygger vi murar. Det blir ett sätt att skydda oss mot världen. Men kvar där inne sitter vi själva. Instängda. Att inte våga vara dom vi är och visa oss som människor, tror vi, är den största känslan av att sitta fast. Att inte leva fullt ut. Finns det någon i din närhet som du kan träna på att öppna dörren till? För sanningen är att vågar vi öppna dörren till en annan människa så kommer vi snart att våga låta den stå öppen för fler.

6: Öva på förlåtelse
Går du och bär på saker du känner att du inte kan förlåta? Hur känns det i dig? Att inte förlåta en annan människa skadar bara oss själva. Det är som att dricka gift i tron att det ska skada en annan människa. Men när vi gör så är den som egentligen blir skadad vi själva. Det är vi själva som får bära bördan av att inte förlåta genom livet. Ofta är den bördan tung och mörk att bära på. Den får oss att sitta fast i andra människors oförrätter. Som ett klister. Vem är det du behöver förlåta för att göra dig själv fri?

Forgiveness liberates the soul. It removes fear. That is why it is such a powerful weapon.

NELSON MANDELA

7: Tillåt dig att misslyckas
Det krävs mod att följa vårt hjärta. Att skriva den där boken som du så länge längtat efter. Kanske flytta till ett annat land. Säga upp dig från jobbet du känt så länge begränsar dig. Eller kanske bara uttrycka ett behov. Vad hindra dig att spela upp den där låten som du själv har skrivit? Ofta är det rädsla för av andra skall tycka och tänka om oss. Vi är rädda att misslyckas. För hur skulle det se ut? Tänk tanken att det inte finns några misslyckanden. Vad skulle du välja att göra då? Det finaste vi kan göra för oss själva och andra människor är att följa vårt eget hjärta. Det ger andra plats att också följa sitt.

Vill du uppleva mer frihet i ditt liv. Kolla in vår utbildning En ny frihet som hjälper dig att ta några steg dit. 

Tags: