Contact

Bea:

bea@trainingforlove.com

070-642 54 10

 

Theodor:

theodor@trainingforlove.com

070-29 59 945

Gränser river murar – Vecka 11

Kärleken börjar i dig. Att lära sig att sätta kärleksfulla gränser är ett sätt att visa sig själv kärlek. När vi inte har förmåga att känna in och uttrycka våra gränser på ett mjukt och sårbart sätt så börjar vi ofta bygga upp murar. Gränser kommer då ut som kontroll eller separation och de blir en del i ett maktspel.

Den här veckan bjuder vi in er till att börja medvetandegöra gränser, vad det är för dig och hur det fungerar i ditt liv i dag. Gränssättning är ett stort ämne och vi hinner bara skrapa på ytan denna vecka för att du ska få upp ögonen om vikten av gränssättning i en kärleksfull relation.

Kom ihåg, att ändra sitt sätt att sätta gränser kan vara läskigt i början men resulterar nästan alltid i ökad självkärlek och ökad självrespekt.

UPPGIFT 1 – mig inventering

Innan en gräns blir en gräns behöver vi ofta träna på att känna in oss själva och våra behov. Många har svårt med det. Vi är ofta specialister på att känna in alla andras behov, men samtidigt kanske har tänkt att våra behov inte är lika viktiga.

För att ytterligare förtydliga för dig själv vilka behov som du har och vilka gränser du behöver sätta kring dig för att få dina behov tillgodosedda så ska du få inventera vad du egentligen tycker om. Ta en stund för dig själv. Fundera igenom vad du behöver, längtar efter, mår bra av och blir glad av. Vad tycker du egentligen om?

Skriv en lista på minst 5 saker.

Ta sen din lista och skriv till eventuella gränser eller saker du behöver uttrycka för att själv tillgodose att dina behov blir mötta.

UPPGIFT 2 – hur många % är jag på?

Hur många procent ja, är ditt ja?

Under denna vecka ska du öva på att känna efter hur många procent ja du har i kroppen innan du tar ett beslut. När du tar beslut under veckan ska du alltså så ofta du kan sätta en procentsats på ditt eget ja innan du svarar. En situation kan till exempel vara att din partner frågar, Vill du gå på bio på fredag?

Innan du svarar ska du då ta en stund att fundera igenom hur många % ja du har i kroppen. Är det 5, 10, 50 eller 100%?

Eftersom ni båda har samma uppgift så kan ni påminna varandra att ta en stund innan ni svarar med er själva för att hitta er egen procentsats.

Hur ni sen svarar är helt upp till er själva. Ni behöver inte dela er procentsats med varandra. Denna är bara till för dig själv och att du själv ska kunna börja navigera och sätta gränser i enlighet med vad som känns inom dig.

UPPGIFT 3 – Jag älskar dig

Din tredje uppgift den här veckan ger dig en chans att säga, Jag älskar dig på din partners främsta kärleksspråk. Förra veckan fick ni båda testa vilka som är era främsta kärleksspråk. Den här veckan ska du få utforska hur du kreativt kan säga “Jag älskar dig” på din partners främsta språk.

Var kreativ, om din partners språk är ord, hur kan du uttrycka din kärlek med ord på ett sätt som du inte brukar? Kan du skriva ett fint meddelande på badrumsspegeln, köpa ett fint kort och ställa på köksbordet eller lägga på kudden? Var kreativ i ditt uttryck av kärleken.